Warzywa poddane procesowi fermentacji, czyli przetworzone do postaci zakwasu są ogromnym spektrum witamin, minerałów, a także mikro- i makroelementów. Zakwasy z warzyw są bogatym źródłem żelaza, potasu, magnezu, fosforu, kwasu foliowego, witamin: A, E, K, C oraz tych z grupy B. Zawierają również antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia. Dieta bogata w antyoksydanty zmniejsza także ryzyko wielu chorób. Warto włączyć do codziennej rutyny warzywne zakwasy, gdyż ich działanie jest szerokie i zapewnia organizmowi witalność, zdrowie oraz bogatą dawkę witaminową.
Zakwasy z warzyw – moc witamin
- Witamina C
Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma wpływ na pracę układu krwionośnego oraz immunologicznego. Witamina C znacząco wpływa na proces gojenia ran, spowalnia starzenie się skóry i reguluje produkcję kolagenu.
- Witamina A
Pełni bardzo ważną funkcję dla ludzkiego organizmu, gdyż wzmacnia układ immunologiczny. Bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. Odpowiedzialna jest za prawidłowy stan włosów, paznokci oraz skóry. Odgrywa też ważną rolę, wzmacniając proces widzenia.
- Witamina E
Potocznie nazywana jest „witaminą młodości”, gdyż jako silny przeciwutleniacz neutralizuje wolne rodniki, które są odpowiedzialne za proces starzenia się skóry. Witamina E cechuje się również silnymi właściwościami regenerującymi, nawilżającymi i odżywczymi.
- Witamina K
Rola witaminy K w organizmie człowieka jest niezastąpiona. Jest odpowiedzialna za prawidłowy przebieg procesu krzepnięcia krwi. Jest także niezbędna do rozwoju tkanki kostnej.
- Witaminy z grupy B
Witaminy z tej grupy są jednymi z najważniejszych substancji, jakich potrzebuje organizm, aby prawidłowo funkcjonować. Oddziałują m.in.: na serce, skórę, mięśnie, nerwy czy układ naczyniowy. Mają ogromny wpływ na samopoczucie i wspomagają przemianę materii. Do witamin z grupy B zaliczamy: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9, oraz B12.
Siła antyoksydantów w zakwasach warzywnych
Bogaty skład i wszechstronne działanie to główny powód, dla którego warto stosować zdrowe zakwasy warzywne. Wspierają zdrowie i odporność. Coraz częściej sięgamy po zbilansowane diety z dużą zawartością składników odżywczych, dlatego zakwasy z warzyw zyskują na popularności. Kiszonki przede wszystkim zawierają sporą ilość probiotyków, które są niezbędne przy problemach żołądkowo-jelitowych oraz podczas antybiotykoterapii. Śmiało można stwierdzić, że przyczyniają się do zwiększenia odporności, a to bardzo ważne w okresie jesiennym i zimowym.
Antyoksydanty mają szczególne znaczenie w obronie organizmu przed wirusami i bakteriami. Zapobiegają namnażaniu wolnych rodników, które niszczą zdrowe komórki, czyniąc ogromne szkody w organizmie. Wprowadzając do swojej diety odpowiednie produkty, możemy skutecznie oczyścić organizm i zneutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników.
Zakwas z buraków – najpopularniejszy zdrowy zakwas warzywny
Zakwas z buraków charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Już jedna szklanka zakwasu dziennie daje zaskakujące efekty. To nie tylko prawdziwa bomba witaminowa, ale również źródło łatwo przyswajalnego żelaza. Zakwas z buraków powstaje w procesie kiszenia buraka czerwonego. Przebieg fermentacji jest identyczny jak w przypadku kapusty czy kiszonych ogórków. Za specyficzny kwaśny smak odpowiedzialny jest kwas octowy wytwarzający się podczas procesu fermentacji. Dla wzmocnienia wartości odżywczych i walorów smakowych można dodać czosnek, chrzan, liść laurowy oraz ziele angielskie. Zakwas świetnie sprawdzi się jako podstawa do barszczu czerwonego.
Materiał promocyjny.