Rewolucja w kubku kawy

W XXI wieku możemy zaobserwować jedną z największych zmian świadomościowych w historii. Chodzi o zmianę, jaka zaszła w myśleniu o klimacie i otaczającym nas środowisku. Przez wiele lat swoją obecność na naszej planecie postrzegaliśmy przez pryzmat perspektywy zdobywcy - to świat musiał podporządkować się nam i naszemu sposobowi życia. Dziś jednak gołym okiem dostrzegamy, iż planeta nie jest bezbronna, na naszych oczach widzimy jej odpowiedź: klęski żywiołowe, anomalie pogodowe, zmiany klimatyczne.
ekspres na kapsułki

Czy wielorazowe kubki i kapsułki z kawą pomogą zmienić świat?

W obecnej chwili bardziej niż kiedykolwiek widzimy więc konieczność zmiany nawyków – konsumeryzm i konsumpcjonizm są drogą donikąd. Co więc możemy zrobić i jak należy podchodzić do otaczającego nas świata? My na te pytania odpowiemy przez pryzmat tematu, który stanowi cały nasz świat – kawy.

Kawa w tym względzie jest zjawiskiem dość szczególnym. Dlaczego? Cóż, przede wszystkim należy spojrzeć na pewną paradoksalną sytuację, w której się znajdujemy. W branży kawowej zachodzi bowiem pewna wewnętrzna sprzeczność: z jednej strony kawa jako produkt pochodzenia naturalnego aktywnie cierpi na zmianach klimatycznych, z drugiej zaś strony branża kawowa aktywnie do istnienia tej zmiany się przyczynia. Jednak każde sprzeczności da się przezwyciężyć, a dzięki ich przezwyciężeniu powstanie coś lepszego. Zrównoważony rozwój w świecie kawy jest absolutnie możliwy. Jak? Oto kilka przykładów kawowych inicjatyw, które mogą sprawić, iż twoje kawowe nawyki będą bardziej przyjazne dla środowiska – od brykietów z fusów aż po zaskakujące kapsułki z kawą!

fusy
Źródło: unsplash.com

Czy fusy po kawie można wykorzystać?

Na pierwszy ogień możemy wziąć ponowne wykorzystanie samych fusów po kawie! Czy coś takiego w ogóle jest możliwe? Czy da się to robić w sensowny sposób i wykorzystać do praktycznych celów? Oczywiście, że tak, a na rynku funkcjonuje już całkiem sporo firm, które zajmują się właśnie tym! Kawowy recykling to już nie tylko wykonywanie domowych peelingów i maseczek czy tworzenie żyznego nawozu dla roślin, a również aktywne szukanie systemowych rozwiązań przy pomocy zużytych fusów. 

Przykładowo brytyjska firma BioBean przy pomocy fusów tworzy organiczne biopaliwo recyklingując rocznie aż 50 tysięcy ton kawy! Robi wrażenie, a to jeszcze nie wszystko – za pomocą wyprodukowanego paliwa można by było zasilić aż 360 londyńskich autobusów. Inne rozwiązanie ma z kolei… polski startup. Tak, nasi rodacy również stoją na czele kawowej rewolucji – EcoBean przerabia fusy po kawie na brykiety, które dostarczają więcej energii od tradycyjnych brykietów drzewnych. Choć odnawialne źródła energii i kawa są dopiero na początku swojej relacji, warto obserwować rozwój tej nietypowej i wyjątkowej dyscypliny.

Zobacz też:  Zdrowe zakwasy z warzyw – naturalny eliksir zdrowia i witalności
kubek
Źródło: pexels.com

Kubki zero waste

Inną widoczną zmianą w zachowaniach konsumenckich jest widoczne nastawienie na wielorazowość i rezygnacja z przedmiotów, które po jednym użyciu trafiają do kosza zanieczyszczając środowisko. Dobrym przykładem są tu słomki: podczas ogromnego boom na ideę zero waste około roku 2018 słomki plastikowe praktycznie zniknęły z lokali gastronomicznych, w ich miejsce pojawiły się odpowiedniki papierowe, metalowe, a nawet słomiane czy… makaronowe. 

Jednak jeszcze do niedawna branża kawowa miała inny problem: kubki jednorazowe wykonane z polistyrenu – materiału wytrzymałego i taniego w produkcji, jednak niebywale destrukcyjnego dla środowiska naturalnego. Branża kubków na wynos jest również niezwykle lukratywna – jej wartość wynosi około 13 miliardów dolarów. Wraz z falą popularności zero waste zmieniło się podejście do kubków na wynos. Ludzie chcą mieć dziś pewność, iż ich wybory nie będą niszczycielskie dla otoczenia, toteż coraz więcej kawiarni promuje chociażby biodegradowalne kubki jednorazowe, lub też oferuje zniżki na kawę na wynos we własnym kubku. Warto też zaznaczyć, iż problem ten był tak poważny, że w walkę zaangażowały się nawet rządy państw – w Wielkiej Brytanii szeroko dyskutowano nad tak zwanym latte levy, czyli podatkiem od jednorazowych kubków w wysokości 25 pensów – w ten sposób chciano zachęcić klientów do korzystania z lepszych dla środowiska alternatyw.

kapsułki do ekspresu
Źródło: unsplash.com

Kapsułki jako najbardziej ekologiczna metoda parzenia?

Ostatni przykład małej, kawowej rewolucji to działania znanej marki Nespresso, zajmującej się produkcją kapsułek do kawy. W powszechnym dyskursie krąży bowiem opinia, iż to właśnie ta metoda wywiera najgorszy wpływ na środowisko naturalne. Czy jest to prawda? Cóż, nie do końca. Jak się okazuje, jest wręcz przeciwnie, wzięcie pod uwagę wszystkich czynników ukazuje kawę w kapsułkach jako jedną z najbardziej ekologicznych metod parzenia. Firma odpiera również zarzuty dotyczące szkodliwości kapsułek dla środowiska: choć są one wykonane ze szkodliwego aluminium, to nie trafiają one po użyciu na wysypiska. Aluminium nadaje się bowiem do recyklingu – można to robić praktycznie rzecz biorąc w nieskończoność. Nespresso samo zajmuje się również recyklingiem: zapewnia darmowy pojemnik na zużyte kapsułki, który zostaje odebrany od danej osoby, a następnie wszystkie kapsułki poddawane są procesowi, dzięki któremu można je użyć ponownie. To takie proste! Okazuje się więc, iż być może najbardziej ekologiczną rzeczą, jaką możemy zrobić jest picie kawy w kapsułkach!

Zobacz też:  Budowa bez problemów - o czym musisz pamiętać?

Podsumowanie

Tym artykułem chcieliśmy pokazać i zobrazować dziejącą się na naszych oczach malutką rewolucję, która jest skutkiem szerzej zachodzących zmian. Branża kawowa dostosowuje się do współczesności, zewsząd widzimy przykłady “przestawiania” się firm na bardziej proekologiczne rozwiązania, zgodnie z oczekiwaniami nowoczesnych, świadomych konsumentów.

Współczesność to bowiem zmiana myślenia o świecie, koniec koncentracji na naszych potrzebach, ale myślenie o skutkach naszych działań. Nieważne, czy są to kubki wielokrotnego użytku, brykiety z fusów czy kawa w kapsułkach. Ty też możesz być częścią tej zmiany – wystarczy, że będziesz świadom(-a). Pijmy kawę i zmieniajmy świat!

Źródła:

https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/disposable-cups-market

https://www.wired.co.uk/article/coffee-pods-nespresso-recycling

Artykuł sponsorowany

Podziel się opinią na temat artykułu

Dodaj Odpowiedź

Logo EkoHub.pl
Logo EkoHub.pl